Hersteld Hervormde Kerk
De Hersteld Hervormde Kerk vindt haar oorsprong in de Nederlandse Hervormde Kerk en beschouwt zichzelf als een voortzetting daarvan, zowel historisch als confessioneel. Ze ziet zich als deel van de universele Kerk van Christus, zoals verwoord in haar kerkorde. Haar geloofsgrondslag omvat de apostolische geloofsbelijdenis, de geloofsbelijdenis van Nicea en die van Athanasius, samen met de Heidelbergse Catechismus, de Catechismus van Genève, de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de Dordtse Leerregels.
De achtergrond van de Hersteld Hervormde Kerk gaat terug naar 2004, toen de Nederlandse Hervormde Kerk, samen met de Gereformeerde Kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk, fuseerde tot de Protestantse Kerk in Nederland. Velen konden echter niet instemmen met deze fusie vanwege bezwaren tegen zowel de belijdenis als de ethiek van de Protestantse Kerk. Als reactie hierop bleven zij trouw aan de oude fundamenten van de Nederlandse Hervormde Kerk en vormden ze de Hersteld Hervormde Kerk.
De missie van de Hersteld Hervormde Kerk is gericht op het streven naar kerkelijke eenheid met allen die de Bijbel als enige regel voor geloof en leven erkennen. Ze voelt zich geroepen om het Evangelie te verkondigen aan zowel degenen die vervreemd zijn van het geloof als aan degenen die er nog nooit van hebben gehoord.
Na de scheuring in 2004 moest er veel worden hersteld en opgebouwd, zowel lokaal als landelijk. Nieuwe structuren werden opgezet voor onder andere opleiding, jeugdwerk, diaconaat, zending en evangelisatie. Dit proces van herstel wordt met dankbaarheid beschouwd als een voortgang van het kerkelijke leven na de scheuring.
De Hersteld Hervormde Kerk telt momenteel 118 gemeenten, en haar predikanten worden opgeleid aan het Hersteld Hervormd Seminarie, dat verbonden is aan de Vrije Universiteit. De tekst sluit af met een oproep tot ootmoedige dankbaarheid aan de Koning der Kerk voor de voortgang van het kerkelijke leven na 1 mei 2004.
Meer weten over de Hersteld Hervomde kerk, klik dan hier.